lauantai 22. huhtikuuta 2017

Purjot rullalle

On taas aika askarrella :)

Ohessa ohje johon voi taas käyttää sanomalehteä. Testasin tätä viime vuonna ja totesin toimivaksi. Parasta tässä on helppous istutettaessa purjot aikanaan pihalle. Rulla rullautuu vaivatta auki ja taimet on kuin tarjottimella valmiina.
Nyt on siis vuorossa purjojen koulinta. Purjot kannattaa koulia laskevan kuun aikana, joka on paras ajankohta kasveille jotka muodostavat syötävän osan joko maan alle tai maan rajaan.


Ota 3 aukeamaa sanomalehteä. Taita ne puoliksi ja laita peräkkäin hieman sisäkkäin. Voit halutessasi laittaa myös 2 aukeamaa päällekkäin jolloin rullasta tulee vahvempi.

Taita taitoksen puolelta lehdet puoleen väliin.

Kostuta hieman sanomalehteä ja laita multaa taitetun osan kohdalle jossa on useampi kerros lehteä.

Jätä toiseen päähän kaistale johon et laita multaa. Multa tuppaa työntymään hieman edeltä rullaksen yhteydessä. Kostuta multakerros hyvin suihkepullolla.

Seuraavaksi otamme käsittelyyn taimet. Itse kylvin purjot hajakylvönä sanomalehtiruukkuihin jotka on helppo kosteana repiä auki.

Kuvassa on 2 purjon alkua ennen ja jälkeen typistyksen. Pituudesta voi napsaista kynnellä 1/3 pois ja juuresta 1/4 pituudesta. Juuri haaroittuu paremmin ja kasvi saa vahvan juuriston. Kasvuston pituuden typistys vaikuttaa myös juuriston vahvistumiseen.

Asettele typistetyt purjot 4,5-5 cm välein mullan päälle. Muista huomioida, että kasvupiste ei saa jäädä mullan alle! Kasvupiste näkyy edellisessä kuvassa pienenä haarana etusormeni kohdalla.

Lisää kerros multaa taimien päälle ja kostuta multa jälleen hyvin suihkepullolla.

Kostuta myös hieman sanomalehteä ja taita se mullan päälle. Näin saat pohjan purjorullalle.

Sitten vain rullailemaan. Älä tiivistä tai kiristä rullaa vaan jätä se hieman löyhäksi.

Solmi lopuksi naru ympärille, niin rulla pysyy kasassa.

Rullaan mahtuu reilu 20 purjon taimea, mutta toki voit tehdä pienempiä tai suurempiakin rullia :)

1 kommentti: